layoutelementlayoutelement
 

Teater Fluks: Flygtning transportable

Anmeldelse skrevet af: Alberte Tams Jensen, elev på Horsens Statsskole

”En fysisk og sansemættet oplevelse på meget lidt plads”

De få ord ovenfor var alt jeg vidste om dagens forestilling, og jeg må ærligt indrømme at ud fra det, havde jeg ingen anelse om, hvad jeg skulle være vidne til. Men de få ord er de ærligste og mest sande ord om denne rystende oplevelse. En oplevelse man skal være vidne til, for rigtigt at forstå de følelser den frembringer.
 
Én efter én blev vi sendt ind i den mørke ladvogn, hvor performeren Sara lå fladt på gulvet i sin sorte kedeldragt, og performeren Rasmus var plantet i det mørke hjørne. Da alle til sidst havde fundet sin plads, blev ladvognen langsomt lukket. Jeg mærkede den tydelige kriblende spænding og en anelse nervøsitet, for hvad var det egentligt, jeg var gået ind til? En svag fnisen indikerede, at jeg ikke var den eneste, der sad med de urolige følelser.

Roen lagde sig, og rejsen igennem utallige flygtningehistorier formet af ord og fysiske handlinger, begyndte så småt at tage sin form. Slåskampe med spyt, rørende genforeninger, løgspisning, referencer til film, stearinlys dryppende i en hånd, intense konfronteringer, inddragelse af publikum, spotlys og buldrende larm i kassevognens mørke, var alt sammen et billede på de virkelige historier, som langsomt blev fortalt.

Et budskab om forståelse for det at være flygtning, et budskab som kom brusende imod os, uden misforståelser eller underspil. Det hele var velovervejet og nøje planlagt.

De to performere Sara og Rasmus formåede med deres intense nærvær og utrolige fysik at slå benene væk under de 15 mennesker, der hver især var plantet godt på de små bænke. Måbende sad vi tilbage, da forestillingen var slut, enkelte tårer fandt sin vej ned ad publikums kinder, og jeg må indrømme, at det har været svært at sætte ord på en oplevelse, der var så utrolig. Jeg må endda gå så langt og sige, at jeg aldrig har oplevet noget så himmelråbende fantastisk og rørende på en og samme tid. 

De skabte en rystende reaktion og en forståelse for det, som er umuligt at forstå. Det var et vellykket set up, som fik mig til at reflektere. De ramte hovedet på sømmet, og hvis jeg nogensinde fik muligheden for at opleve denne sanselige rejse igen, vil jeg helt klart gribe chancen.

Indholdsansvarlig Maria Suh, masu@horsens.dk  
 


Horsens Kommunes byvåben

Horsens Teaterfestival
Horsens Kommune - Kultur- og Eventafdelingen
Rådhustorvet 4 - 8700 Horsens
Tlf.: 7629 2308
teaterfestival@horsens.dk