layoutelementlayoutelement
 
Foto: Søren Godtkjær

Teatret Møllen: Tilbage til Haifa

Anmeldelse skrevet af: Hanne Juhl, 16 år og gymnasieelev på Horsens Statsskole

'Tilbage til Haifa' er en musikalsk teaterforestilling, skrevet af Ghassan Kanafani og instrueret af Gitte Kath. Stykket foregår delvist i 1948 og 1967, og hele stykket varer cirka 75 minutter.

I det øjeblik forestillingen starter bliver man ført til Palæstina af den arabiske musik, som de seks skuespiller skaber. De samme seks skuespiller, som er på scenen hele stykket i gennem. Stykket er skabt ud fra Israel-Palæstina konflikten og dens følger.

 
I starten fortælles der om den arabiske Said og hans kone Safia, som er på vej tilbage til Haifa. Den samme by, de måtte forlade tyve år tidligere under en voldsom krig. Da de forlod Haifa, forlod de også deres kun fem måneder gamle søn. Siden har de fået to andre børn, men aldrig kommet sig over tabet på deres første fødte. 

De vender tilbage til Haifa, for at se deres gamle hus, og måske finde deres søn. Men da de kommer frem, er huset blevet overtaget af en jødisk kvinde, Miriam, der flygtede til Haifa efter at være blevet frigivet fra en koncentrationslejr. Udover familiens hus har Miriam også overtaget familiens første fødte, og opdraget ham som jøde, hvilket Said ikke er glad for. Gennem stykket springer man mellem Said og Safias flugt fra Haifa og Miriams ankomst. Uden at blive forvirret, får man to historier om to vidt forskellige familier på en gang. Og vigtigst historien om de to familiers møde i Haifa.

Hele dette akavede møde bliver spillet fantastisk realistisk. Man er ikke et sekund i tvivl om, hvad skuespillerne tænker og føler. Det er en meget realistisk spillestil, og en realistisk iscenesættelse, hvilket kukkasse-scenen også understrenger. De seks skuespillere skiftes til at være i fokus, mens dem, der ikke er i fokus skaber en arabisk stemning gennem musik. 

Der sker hele tiden noget, og man kan ikke lade være med at følge med. Den ellers simple scenografi bliver udnyttet til fulde, både som bil, hus og by. Alt i alt et meget troværdigt og kreativt stykke samt nogle gode skuespillere. 

Jeg er imponeret over den sammenhæng de formår at skabe mellem Miriam, og Said og Safia. Selvom historien var indviklet og kringlet, blev det fremført simpelt og realistisk. 

En fantastisk oplevelse af helhed og sammenhæng. Og en fantastisk fortælling af Israel-Palæstina konflikten og dens følger. Og hele tiden er der en tydelig rød tråd, trods de skiftende historier og personer.

Indholdsansvarlig Maria Suh, masu@horsens.dk  
 


Horsens Kommunes byvåben

Horsens Teaterfestival
Horsens Kommune - Kultur- og Eventafdelingen
Rådhustorvet 4 - 8700 Horsens
Tlf.: 7629 2308
teaterfestival@horsens.dk