layoutelementlayoutelement
 
Når det skærer i hjertet
Foto: Kim Sørensen

Teater Kompas: Når det skærer i hjertet

Anmeldelse skrevet af Louise L. Lauritzen, gymnasieelev på Horsens Statsskole

Rummet er ikke ret stort. Scenen er på gulvet, og foran står der to stolerækker. De bliver hurtigt fyldt op, så jeg ender med at sidde på en lille bænk allerforrest.
Johanne Dal-Lewkovitch er den første person man ser. Det er hende der byder os velkommen og siger god fornøjelse. Jeg finder så ud af, at hun også er en af de tre personer der er med i forestillingen. De to andre spilles af Line Bie Rosenstjerne, som er hovedrollen, og af Pelle Nordhøj Kann, som spiller drengen i historien.
Scenografien er meget enkel. På scenen står der kun fire store standerlamper i hvert sit hjørne. De bliver skiftevis tændt og slukket i løbet af forestillingen, som den eneste lyskilde.
Rekvisitter er der heller ikke mange af. Faktisk kun tre stole, som bliver trukket frem og tilbage på scenen, og en madras med en dyne og pude.
Tøjet de har på, viser også, at det er meget realistisk, da de er iført meget normalt dagligdagstøj.

Forestillings tema kunne være selvskade. Det er historien og en pige, som spiller hendes liv som en film. Inde hovedet. Hun ved ikke hvad det er for en film, og hvordan den ender. Det eneste hun ved, er at hun har en smerte indeni, og at livet gør ondt.
Hendes mor, spillet af Johanne Dal-Lewkovitch, er heller ikke den største hjælp for hende, da hun ikke helt ved hvad hun skal stille op med hende. Pigen prøver at gå til Psykolog efter morens ønske, men det hjælper heller ikke, og dramalæren på hende skole tænker kun på skuespil og drama, og overhovedet ikke på hende og hvordan hun har det.
Hun møder så den her dreng til drama, som pludselig forstår hende. Han kender filmen i hendes hoved, og de bliver hurtigt dybt afhængige af hinanden og tæt forbundet, men spørgsmålet er så bare om han kan hjælpe hende, eller om han bare er en altafgørende rolle i den film, hun ikke engang selv kan finde hoved og hale på.

”Når det skærer i hjertet” er en meget dramatisk historie, men samtidig meget nem for mange unge at relatere til. 

Jeg har ikke selv den store erfaring med teater og skuespil, men det er altid noget jeg har fundet interessant og anderledes. Jeg har så fundet ud af, med den erfaring jeg har, og nu har fået, at man føler sig meget mere en del, af det der sker. Det hele bliver på en måde meget mere intenst.
Og sådan synes jeg også, ”Når det skærer i hjertet” er. Det er en historie der lader folk gå måbende ud af rummet, når det er slut, og som for dem til at tænke hele historien igennem igen og igen.
Den er meget uvant, end noget jeg har set før, men det er også det, der for mig til at huske forestillingen.

Alt i alt en spændende forestilling, som lader folk tænke en ekstra gang over tilværelsen. 
Indholdsansvarlig Maria Suh, masu@horsens.dk  
 


Horsens Kommunes byvåben

Horsens Teaterfestival
Horsens Kommune - Kultur- og Eventafdelingen
Rådhustorvet 4 - 8700 Horsens
Tlf.: 7629 2308
teaterfestival@horsens.dk